Sezon na owoce rusza pełną parą! Już szukamy przepisów tak prostych i smacznych, że aż ślinka cieknie na samą myśl!
Nie musimy szukać skomplikowanych przepisów, te najprostsze, zawsze najlepiej smakują! Połączenie dania z mąki i owoców, to połączenie idealne, czyż nie?
Najszybszym przepisem będą np. naleśniki z owocami – na ciepło lub zimno, racuchy, robiony w domu (jak za dawnych czasów u babci) makaron z truskawkami, czy kojarzące nam się z wakacjami gofry, najlepiej z bitą śmietaną i truskawkami! Kiedy wszystko od podstaw przyrządzimy sami, wtedy smak będzie nie do opisania! Sam fakt, że wiesz, z czego zostało zrobione twoje danie i jakich składników użyłaś/eś już dodaje nam nieziemskiego aromatu w naszym podniebieniu! 🙂
Nie każde danie musi być poprzedzone okazją, ale jak już jest, to czemu nie skorzystać z okazji? My również wrzucamy Wam ten post przed jutrzejszym dniem Dziecka, a dlaczego?
Bo mamy świetny przepis na gofry kakaowe! Spróbujcie koniecznie zrobić! Do zrobienia w 3 krokach.
p r z e p i s: GOFRY KAKAOWE – ok 8 sztuk
- 20 g masła
- 100 g mąki pszennej typ 500 od Mąka Tota!
- 20 g kakao
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- Spora szczypta soli
- 230 g zsiadłego mleka
P R Z Y G O T O W A N I E
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Gofrownicę bardzo mocno nagrzewamy.
KROK 1
Masło rozpuszczamy i studzimy.
KROK 2
Mąkę, kakao, proszek i sodę przesiewamy. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
Dokładnie rozdzielamy żółtko od białka.
KROK 3
Białko ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Tymi samymi końcówkami miksera, miksujemy żółtko z ostudzonym masłem i zsiadłym mlekiem. Łączymy zawartość wszystkich 3 misek.
Ciasto wykładamy łyżką do nagrzanej gofrownicy. Pieczemy ok. 6 min, bez otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia. Po upieczeniu odkładamy gofry na kratkę do lekkiego odparowania i podajemy z ulubionymi owocami! U nas truskawki!