+48 25 798 27 30, kom.: 695 625 625, laboratorium: +48 25 798 20 31

lukow@mlynzabczynscy.pl

Mąka i truskawki! Rozpoczynamy sezon na wypieki w owocami!

Sezon na owoce rusza pełną parą!  Już szukamy przepisów tak prostych i smacznych, że aż ślinka cieknie na samą myśl!

Nie musimy szukać skomplikowanych przepisów, te najprostsze, zawsze najlepiej smakują! Połączenie dania z mąki i owoców, to połączenie idealne, czyż nie?

Najszybszym przepisem będą np. naleśniki z owocami – na ciepło lub zimno, racuchy, robiony w domu (jak za dawnych czasów u babci) makaron z truskawkami, czy kojarzące nam się z wakacjami gofry, najlepiej z bitą śmietaną i truskawkami! Kiedy wszystko od podstaw przyrządzimy sami, wtedy smak będzie nie do opisania! Sam fakt, że wiesz, z czego zostało zrobione twoje danie i jakich składników użyłaś/eś już dodaje nam nieziemskiego aromatu w naszym podniebieniu! 🙂

Nie każde danie musi być poprzedzone okazją, ale jak już jest, to czemu nie skorzystać z okazji? My również wrzucamy Wam ten post przed jutrzejszym dniem Dziecka, a dlaczego?

Bo mamy świetny przepis na gofry kakaowe! Spróbujcie koniecznie zrobić!  Do zrobienia w 3 krokach.

p r z e p i s:     GOFRY KAKAOWE – ok 8 sztuk

  • 20 g masła
  • 100 g mąki pszennej typ 500 od Mąka Tota!
  • 20 g kakao
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • Spora szczypta soli
  • 230 g zsiadłego mleka

P R Z Y G O T O W A N I E

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Gofrownicę bardzo mocno nagrzewamy.

KROK 1

Masło rozpuszczamy i studzimy.

KROK 2

Mąkę, kakao, proszek i sodę przesiewamy. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
Dokładnie rozdzielamy żółtko od białka.

KROK 3

Białko ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Tymi samymi końcówkami miksera, miksujemy żółtko z ostudzonym masłem i zsiadłym mlekiem. Łączymy zawartość wszystkich 3 misek.

Ciasto wykładamy łyżką do nagrzanej gofrownicy. Pieczemy ok. 6 min, bez otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia. Po upieczeniu odkładamy gofry na kratkę do lekkiego odparowania i podajemy z ulubionymi owocami! U nas truskawki!

 

 

 

 

 

 

Poprzednie