Jak zrobić pierniczki? Miękkie, twarde, tradycyjne, na choinkę… to najczęstsze wyszukiwania przed okresem świątecznym.
Wszyscy chcemy, żeby pierniki były pyszne, żeby zrobić szybko lub z łatwego przepisu. Dlaczego by nie?
Pierniczki idealnie nadają się jako dekoracja na choinkę! Nie ma znaczenia czy będą zrobione z tradycyjnego przepisu czy zupełnie zwykłego. W tym okresie liczy się czas, który spędzimy na wspólnym dekorowaniu ich.
Nasze ulubione pierniczki na choinkę. Są przepyszne zarówno od razu po zrobieniu jak i 2-3 tygodnie później; z ciastem rewelacyjnie się pracuje; nie mogą się nie udać! Ich pieczenie to czysta radość. Sprawdźcie sami.
Pierniczki na choinkę
- 100 g masła
- opakowanie 20 g przyprawy do piernika
- 8 g kakao gorzkiego
- 120 g płynnego miodu
- 70 g cukru drobnego trzcinowego
- 2 żółtka
- 320 g m mąki pszennej chlebowej typ 750
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- lukier królewski do ozdobienia: białko + 250 g cukru pudru
P r z y g o t o w a n i e
K r o k 1
Masło podgrzewać w garnuszku do rozpuszczenia. Bezpośrednio do garnka dodać cukier, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z palnika. Dodać miód i energicznie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Do zimnej masy dodać żółtka i ponownie wymieszać do pełnego połączenia.
K r o k 2
Do miski przesiać przez sitko mąkę chlebową i sodę. Wymieszać. Do suchych składników wlać mokre. Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owinąć folią i schłodzić min. godzinę w lodówce.
K r o k 3
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Wykrawać foremkami dowolne kształty. Pamiętać o zrobieniu dziurek na sznurek do zawieszenia na choince. Pierniczki układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wsunąć do piekarnika i piec ok. 7 minut. Pierniczki ostudzić na kratce. Lukrować max kilka dni przed jedzeniem.
Smacznego!