ROSCA DE REYES – SŁODKI WIENIEC NA ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI
Rosca de Reyes czyli w tłumaczeniu „pierścień króla” to drożdżowy wieniec przygotowywany 6 stycznia na święto Trzech Króli.
Wywodzi się z tradycji hiszpańskiej i latynoamerykańskiej, związanej ze Świętem Objawienia Pańskiego – Trzech Króli (Día de Reyes). Szczególnie popularne jest w Meksyku, gdzie to święto obchodzi się w gronie rodziny, a Rosca jest główną atrakcją takiego spotkania. Ciasto obsypane jest migdałami, figami, wiśniami oraz innymi kandyzowanymi owocami i podawane z gorącą czekoladą.
Święto Trzech Króli jest dniem, który kończy okres bożonarodzeniowy, warto było by spróbować przygotować taki wieniec w domu.
Dlatego też wrzucamy Wam szybki i łatwy przepis:
Potrzebne składniki:
▪️12 dkg masła
▪️3 szklanki mąki pszennej TOTA typ 450 lub 500
▪️1/2 szkl cukru
▪️5 dag drożdży
▪️około 1/2 szklanki mleka
▪️5 żółtek
▪️aromat waniliowy
▪️szczypta soli
Przygotowanie:
1. Do miski wkładamy drożdże. Mieszamy z mlekiem oraz
z 3 łyżkami mąki 1 łyżeczką cukru, następnie zostawiamy do wyrośnięcia.
2. Żółtka ucieramy razem z cukrem.
3. Do mąki dodajemy rozczyn, jajka, roztopione masło oraz aromat i sól.
4. Ciasto wyrabiamy aż wchłonie tłuszcz, następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut
5. Ciasto wykładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia.
6. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Smacznego!