Tłusty czwartek – święto wszystkich tych, którzy lubią jeść pączki!
Najpopularniejsze potrawy na jutro to pączki i faworki zwane również chrustem. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem. A dziś? Co znajdziemy w środku naszych ulubionych pączków?
Dżemy, marmoladę, czekoladę, toffi, słony karmel, kremy orzechowe, pianki marshmallow, budyń i wiele innych smakowitości.
Pomysłów na nadzienie jest bardzo dużo, nie mówiąc już o dodatkach na wierzu, na widok których aż ślinka cieknie.
My jednak bardzo lubimy klasykę dlatego proponujemy Wam prosty przepis na klasycznego pączka.
PĄCZKI
SKŁADNIKI:
– 1 kg mąki typ 450 TOTA lub krupczatki
– 10 dkg drożdźy
– 1/2 szklanka cukru
– 1/2 litra mleka
– 8 szt żółtek
– szczypta soli
– 10 dag masła
– 1 1/2 kieliszka spirytusu
– 1 aromat rumowy
NADZIENIE:
– 50 dkg marmolady
SMAŻENIE:
-1,2 kg smalcu
DODATKOWO:
– lukier
-skórka pomarańczowa
WYKONANIE:
1. W podgrzanym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru, łyżeczki mąki,(gęstość rozczynu powinna być zbliżona do gęstej śmietany) odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. W misce ucieramy żółtka, cukier, aromat rumowy.
3. Mąkę przesiewamy na stolicę, następnie robimy wgłębienie, wlewamy utarte żółtka, rozczyn, sól i spirytus oraz resztę mleka.
4. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące oraz będzie odstawać od ręki i na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Powoli wlewamy rozpuszczone przestudzone masło, następnie jeszcze przez chwilę wyrabiamy.
5. Ostawiać ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Formowanie pączków
1. Na posypaną mąką stolicą część ciasta lekko wywałkujemy na grubość około 1,5 cm.
2. Wycinamy foremką kółka o wielkości około 6 cm, na środek nakładamy łyżeczką marmoladę, nakładamy drugi krążek ciasta, i dociskamy dokładnie palcami, dookoła krążka-foremką mniejszą 4 cm wykrawamy pączki.
3. Układamy na stolicy oraz pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
SMAŻENIE
1. Na mocno podgrzanym smalcu kładziemy pączki górną stroną do dołu. Przykrywamy pokrywą ( pączki powinny swobodnie pływać) i smażymy do zarumienia, obracamy patyczkiem do szaszłyków na drugą stronę i smażymy bez przykrycia .
2. Usmażone pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia.
3. Ciepłe pączki smarujemy lukrem oraz posypujemy skórką pomarańczową.
Smacznego!
O